Saturday, 4 December 2010

Parsnip, Baby Spinach and Cherry Tomatoes

Parsnip, Spinach and Cherry Tomatoes

Ingredients for 1:
Cherry tomatoes 100 gr
1 Parsnip, cut in thin slices using a potato peeler (it work beautifully also with a fresh courgette)
Fresh Baby Spinach 100 gr
Pinenuts

Dressing:
Basil and pinenuts handmade pesto (just add extra virgin olive oil)
Extra virgin olive oil
balsamic vinegar
Salt and pepper

Handmade Basil and pine nuts pesto:
The basil leaves are washed, dried, placed in the mortar with coarse salt, and crushed to a creamy consistency. The pine nuts are added and crushed together with the other ingredients. When the nuts are well-incorporated into the "cream", then olive oil is added and mixed.

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Pastinaca, spinaci novelli e pomodorini

Ingredienti per 1:
Pomodorini 100 gr
1 pastinaca, tagliata a fettine sottili con un pelapatate (funziona magnificamente anche con una zucchina fresca)
Spinaci novelli freschi 100 gr
Pinoli

Condimento:
Olio extra vergine di oliva
aceto balsamico
Sale e pepe

Pesto fatto a mano di basilico e pinoli:
Nel mortaio si schiacciano i pinoli col sale che essendo grosso svolge il ruolo abrasivo, necessario per triturare efficacemente. Si aggiungono poi le foglie di basilico, procedendo quindi a schiacciare il basilico tramite movimento rotatorio del pestello. Infine si aggiunge l'olio d'oliva, il quale deve formare una pellicola sulla superficie, per preservare il pesto dall'ossidazione.

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