Saturday, 4 December 2010

Parsnip, Baby Spinach and Cherry Tomatoes

Parsnip, Spinach and Cherry Tomatoes

Ingredients for 1:
Cherry tomatoes 100 gr
1 Parsnip, cut in thin slices using a potato peeler (it work beautifully also with a fresh courgette)
Fresh Baby Spinach 100 gr
Pinenuts

Dressing:
Basil and pinenuts handmade pesto (just add extra virgin olive oil)
Extra virgin olive oil
balsamic vinegar
Salt and pepper

Handmade Basil and pine nuts pesto:
The basil leaves are washed, dried, placed in the mortar with coarse salt, and crushed to a creamy consistency. The pine nuts are added and crushed together with the other ingredients. When the nuts are well-incorporated into the "cream", then olive oil is added and mixed.

---------------------------
Pastinaca, spinaci novelli e pomodorini

Ingredienti per 1:
Pomodorini 100 gr
1 pastinaca, tagliata a fettine sottili con un pelapatate (funziona magnificamente anche con una zucchina fresca)
Spinaci novelli freschi 100 gr
Pinoli

Condimento:
Olio extra vergine di oliva
aceto balsamico
Sale e pepe

Pesto fatto a mano di basilico e pinoli:
Nel mortaio si schiacciano i pinoli col sale che essendo grosso svolge il ruolo abrasivo, necessario per triturare efficacemente. Si aggiungono poi le foglie di basilico, procedendo quindi a schiacciare il basilico tramite movimento rotatorio del pestello. Infine si aggiunge l'olio d'oliva, il quale deve formare una pellicola sulla superficie, per preservare il pesto dall'ossidazione.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...